O NAMA

Platforma “Mali proizvođači hrane u Srbiji”, nastala je 2019. godine, prvo kao Facebook grupa, a zatim je 2021. registrovana i kao udruženje. Platforma prikuplja informacije o poljoprivrednim gazdinstvima i firmama koje proizvode hranu u ruralnim sredinama, i povezuje ih sa kupcima u gradovima, stvarajući tržište koje im omogućava da plasiraju svoje proizvode.

Nastala je kao odgovor na potrebu da u gradovima lakše dolazimo do kvalitetnijih namirnica, direktno od proizvođača iz ruralnih sredina, a takođe i kao želja da se tim istim proizvođačima, odnosno poljoprivrednicima pomogne da žive od svog rada, razvijaju svoje poslovanje i napreduju.

NAŠ CILJ

Želimo da za kupce pronađemo „proverenog čoveka sa sela“, preko koga će moći da dođu do svojih zdravih namirnica.

Mali proizvođači su uglavnom porodice koje zajedničkim snagama, od najstarijih do najmlađih članova, svoje vreme provode u zemljoradnji, gajenju životinja, kao i obradi dobijenih namirnica u gotove proizvode. Oni ulažu mnogo energije, napora, ljubavi i borbe da bi bili konkurentni i da bi dostavili plodove svog rada potrošačima u gradovima.

Naš mali tim okuplja veliki broj malih proizvođača. U udruženju ih je sada blizu 300.

Tokom prve tri godine rada, okupili smo ogromnu zajednicu ljubitelja domaće hrane, i preko 1800 malih proizvođača širom zemlje.

Danas Facebook grupa Mali proizvođači hrane u Srbiji broji preko 145.000 članova, a sajt beleži preko 50.000 poseta mesečno, a broj članova udruženja svakodnevno raste. Do sada smo organizovali preko 20 Bazara Malih proizvođača hrane u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, kao i različite edukativne online događaje u vidu Webinara.

Udruženje “Mali proizvođači hrane u Srbiji” je neprofitna organizacija. To znači da proizvođači članovi udruženja zadržavaju 100% svojih prihoda od prodaje preko platforme, a samo udruženje se finansira iz projekata.

AKADEMIJA Malih proizvođača

Da bi mogao da ponudi novi proizvod na tržištu, proizvođač hrane treba da pokrene svoju prehrambenu proizvodnju u skladu sa zakonskim regulativama Republike Srbije. Pokretanje prehrambene proizvodnje nosi odgovornost za obezbeđivanje zdravog, kvalitetnog proizvoda koji je nastao u skladu sa pravilima i propisima datog tržišta. Tokom našeg četvorogodišnjeg rada sa stotinama malih proizvođača u Srbiji, uočili smo da je ove informacije nisu lako dostupne i da postoji veliki broj nedoumica i nedostupnost informacija koje se tiču administrativnih i zakonskih zahteva za pokretanje poslovanja u oblasti proizvodnje hrane. Tako je nastala ideja za pokretanje ove Akademije.

Kako bismo podstakli proizvođače hrane koji imaju ambiciju da pokrenu svoje poslove i kako bismo povećali njihove šanse za uspeh, na ovoj Akademiji obezbedili smo edukativni materijal koji će im pomoći da što lakše prođu put od nastanka biznis ideje do uspešnog pokretanja poslovanja.

Serija edukativnih videa bavi se svim neophodnim elementima pokretanja i razvoja preduzeća za proizvodnju hrane u Srbiji, uključujući registracije, propise, objekte, finansiranje, marketing, prodaju i još mnogo toga. Na ovaj način želimo da definišemo opseg zahteva za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla sa hranom, što će proces učiniti lakšim i pristupačnijim. Povećani proizvodni potencijal proizvođača hrane, povećaće i broj novih pokrenutih poslova i doprineti poboljšanju poslovanja postojećih poslovanja.

Cilj je da se premosti jaz između formiranja poslovne ideje i realizacije uspešnog poslovanja. Prepoznajući značaj ovog poduhvata, okupili smo tim različitih i pouzdanih partnera, od kojih svaki svojom stručnošću i znanjem doprinosi našoj zajedničkoj misiji.

Projekat ima za cilj da zainteresovanim proizvođačima hrane pruži neophodna znanja i veštine kako bi se snašli u složenom procesu osnivanja poslovanja u oblasti prehrane i razumeli zahteve za proizvodnju i prodaju zdravih i kvalitetnih proizvoda na tržištu.

Aktivnosti Akademije malih proizvođača se realizuju uz podršku Projekta Velika mala privreda koji finansira USAID, a realizuje ACDI/VOCA.